четвер, 8 листопада 2018 р.

Мова програмування. Історія розвитку мов програмування

Історія розвитку мов програмування



Однією з кращих мов програмування для старту вважався і вважається Pascal, так як він був створений спеціально для навчання основам програмування. Але є «але»: мова застаріла, її ніхто не використовує в комерційних цілях. Можна, звичайно, почати вивчення програмування з Pascal, але після основ вам доведеться вчити нову мову, з іншим синтаксисом, з новими правилами. Краще цей час витратити на вивчення мов і технологій, які використовуються і будуть використовуватися протягом ще 10-20 років. 




Lazarus - середовище розробки, що використовує компілятор FreePascal, але при цьому підтримує розробку сучасних віконних додатків. Позиціонується як, сумісна з Delphi, але навчальний матеріал, написаний для останньої, можна застосувати не завжди.


Мова програмування Python була створена приблизно в 1991 році голандцем ​ Гвідо ван Россумом​. Свою назву - Python (Пайтон) - отримав від назви телесеріалу “Monty Python” ("Літаючий цирк Монті Пайтона"), а не плазуна.


Після того, як Россум розробив мову, він виклав її в Інтернет, де вже ціле співтовариство програмістів приєдналося до її поліпшення. Python активно вдосконалюється і в даний час. Офіційний сайт ​ http://python.org. Python – це універсальна інтерпретована, об'єктно-орієнтована високорівнева мова програмування сценаріїв із динамічною семантикою. Python характеризується ясним синтаксисом. Читати код на цій мові програмування досить легко, тому що в ньому малодопоміжних елементів, а правила мови змушують програмістів робити відступи.




Також Python поширюється вільно на підставі ліцензії GNU General Public License. Якщо інтерпретатору Пітона дати команду import this (імпортувати "сам об'єкт"), то виведеться так званий "Дзен Пітона", який ілюструє філософію і особливості даної мови (переклад з англійської).


1. Красиве краще за потворне.

2. Просте краще за складне.

3. Складне краще за ускладнене.

4. Плоске краще ніж вкладене.

5. Розріджене краще ніж щільне.

6. Читабельність важлива.

7. Виняткові випадки не настільки важливі, щоб порушувати правила.

8. Однак практичність важливіша за чистоту.

9. Помилки ніколи не повинні замовчуватися.

10. За винятком замовчування, яке задано спеціально.

11. У випадку неоднозначності не піддавайтеся спокусі вгадати.

12. Повинен існувати один - і, бажано, тільки один - очевидний спосіб зробити це.

13. Хоча він може бути з першого погляду не очевидний, якщо ти не голландець.

14. Зараз краще, ніж ніколи.

15. Проте, ніколи частіше краще, ніж прямо зараз.

16. Якщо реалізацію складно пояснити - це погана ідея.

17. Якщо реалізацію легко пояснити — це може бути хороша ідея.

18. Простори назв - прекрасна ідея, давайте робити їх більше!


Завдання 1. Спробуйте вивести Дзен Пітона.


Мабуть, найпопулярнішим середовищем розробки для мови Python є програма IDLE. Це середовище розробки є кроссплатформним, тобто працює практично під всіма операційними системами.

Функції і можливості програми IDLE схожі з функціоналом подібних середовищ розробки. Використовуючи IDLE можна виконувати стандартні для інтегрованої середовища завдання, а саме писати, редагувати, переглядати, налагоджувати програми на мові Python.

Для початку закачаємо сам інтерпретатор: http://python.org/download/. Серйозне інтегроване середовище розробки для початку не обов’язкове, тому вам можна обмежитися IDLE, яка є у дистрибутиві. Попрацюємо із можливостями інтерактивної оболонки самого Python.


Отже, запускаємо python.exe. Запрошення введення має вигляд: >>>

Варто зазначити, що Python - мова зі строгою динамічною типізацією.

Як це розуміти?

Наприклад, є мови зі строгою типізацією (Pascal, Java, C і т.д.), у яких тип змінної визначається заздалегідь і не може бути змінений. Є мови з динамічною типізацією), в яких тип змінної трактується в залежності від присвоєного значення. У свою чергу мови з динамічною типізацією поділяються ще на два види: строгі, які не допускають неявного перетворення типу (Python) і нестрогі, які виконують неявні перетворення типу.

Немає коментарів:

Дописати коментар